Ik gadu 7. jūnijā tiek atzīmēta Pasaules pārtikas drošības diena. Šogad šīs dienas devīze ir “Pārtikas drošība: sagatavojies negaidītajam (angl. Food safety: prepare for the unexpected)”, kas vērš uzmanību drošas un kvalitatīvas pārtikas izvēlei un piesardzības pasākumiem ēdiena pagatavošanā.
Vasara ir lielisks laiks piknika organizēšanai pie dabas ģimenes vai draugu lokā, tāpēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina par piesardzības pasākumiem drošam piknikam pie dabas:
-
pārtikas transportēšanai izmantojiet somu ar aukstuma elementiem;
-
grilējot pievērsiet uzmanību produktu pagatavošanas ilgumam un temperatūrai. Produktus piededzinot, var rasties kaitīgas un vēzi izraisošas vielas, bet, kārtīgi neizcepot, pārtikā var saglabāties dažādi slimību izraisītāji, kas izsauc tādus simptomus kā slikta dūša, vēdersāpes, caureja un vemšana;
-
ievērojiet roku higiēnu! Mazgājiet rokas, pirms un pēc ēdiena gatavošanas, pirms ēšanas, pēc rotaļām un sporta aktivitātēm, pēc tualetes apmeklējuma. Ja nav pieejamas ziepes un ūdens, izmantojiet roku dezinfekcijas līdzekli. Raugieties, lai roku higiēnu ievērotu arī bērni;
-
atcerieties, ka pirms ēšanas rūpīgi jānomazgā arī atrastās meža veltes, jo uz tām var būt dzīvnieku izkārnījumu paliekas.
Vienlaikus SPKC speciālisti ir izstrādājuši infografiku, kas apkopo biežākos mītus un faktus par pārtikas drošību.