Attēls ar Gulbenes novada ģerboni

PRECIZĒT Gulbenes novada pašvaldības domes 2024.gada 30.maija saistošos noteikumus Nr.9 “Par Gulbenes novada pašvaldības materiālās palīdzības pabalstiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas un ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, un audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei” un apstiprināt tos galīgā redakcijā.

Gulbenes novada pašvaldības dome 2024.gada 30.maijā pieņēma lēmumu Nr.GND/2024/232 “Par Gulbenes novada pašvaldības domes 2024.gada 30.maija saistošo noteikumu Nr.9 “Par Gulbenes novada pašvaldības materiālās palīdzības pabalstiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas un ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, un audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei” izdošanu”, ar kuru nolēma izdot Gulbenes novada pašvaldības domes 2024.gada 30.maija saistošos noteikumus Nr.9 “Par Gulbenes novada pašvaldības materiālās palīdzības pabalstiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas un ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, un audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei” (turpmāk – saistošie noteikumi).

Nosūtot saistošos noteikumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (turpmāk – VARAM) atzinuma sniegšanai, Gulbenes novada pašvaldība ir saņēmusi VARAM 2024.gada 10.jūnija atzinumu Nr.1-18/3727, ar kuru VARAM informē, ka ir izvērtējusi saistošos noteikumus un neizsaka iebildumus, taču vienlaikus izsaka priekšlikumus un lūdz precizēt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu un saistošo noteikumu 4. un 6.punktu. Saistošo noteikumu 4. un 6.punktu nepieciešams precizēt, jo Gulbenes novada sociālajam dienestam nepieciešams pieņemt lēmumu tikai par saistošo noteikumu 2.punktā minēto pabalstu piešķiršanu vai atteikumu pabalstus piešķirt, proti, saistošo noteikumu 3.punktā minētie pabalsti tiek piešķirti pamatojoties tikai uz līgumu, kas noslēgts starp Gulbenes novada pašvaldību un audžuģimeni vai specializēto audžuģimeni, nevis Gulbenes novada sociālā dienesta lēmumu. Ņemot vērā VARAM atzinumā norādīto, saistošie noteikumi ir attiecīgi precizēti.

APSTIPRINĀT Stāķu pirmsskolas izglītības iestādes attīstības plānu 2024.-2026.gadam.

IZGLĪTĪBAS IESTĀDES MISIJA UN VĪZIJA 

 

IESTĀDES MISIJA: mūsdienīga, dinamiska pirmsskolas izglītības iestāde, kurā radīti apstākļi katra bērna izaugsmei un iekšējai vēlmei izzināt apkārtējo pasauli.

VĪZIJA PAR IZGLĪTOJAMO: zinātkārs, pašaizliedzīgs, emocionāli lietpratīgs, dabu saudzējošs bērns – vērtīgs nākotnes sabiedrības dalībnieks.

IZGLĪTĪBAS IESTĀDES VĒRTĪBAS

ATBILDĪBA - apzināta darbība,  attieksme pret sevi, citiem, dabu un apkārtesošajiem pasaulīgajiem procesiem. 

DABA - visa materiālā pasaule, Visums.  Daba ir viss, kas mums ir apkārt uz Zemes.

GUDRĪBA - māka izmantot zināšanas labā veicināšanai savā un sabiedrības dzīvē.

DROSME - izlēmība, baiļu pārvarēšana, rakstura stingrība, situācijas novērtēšana un cieņpilna rīcība, uzņēmība, centieni pēc taisnīgā un labā.

AUDZINĀŠANAS DARBA VIRZIENI

1. Mērķtiecīgi atbalstīt pašvadītu mācīšanos – plānojot mācību satura apguvi, iekārtot mācību vidi atbilstoši bērnu vecumam un vajadzībām, izzināmajam tematam un izglītības iestādes resursiem. Grupas noteikumu kopīga izstrāde un ieviešana ikdienas dzīvē.

2.  Veicināt izglītojamā audzināšanas procesā vērtību (atbildība, daba, gudrība, drosme) izkopšanu, drošības un veselīga dzīvesveida izpratni un pielietošanu ikdienā.

3. Veicināt mērķtiecīgu, atbalstošu, uz bērna mācīšanās un attīstības vajadzībām vērstu sadarbību visos līmeņos iekļaujot izglītības iestādes vadību, pedagogus, izglītojamos, viņu vecākus/likumiskos pārstāvjus, vietējo sabiedrību, pašvaldību, izglītības politikas veidotājus, biznesa un dažādu profesiju pārstāvjus.

ATZĪT par spēku zaudējušu Gulbenes novada pašvaldības 2020.gada 24.septembra iekšējo normatīvo aktu Nr.GND/IEK/2020/29 “Par naudas balvu piešķiršanu par augstiem sasniegumiem sportā”.

Gulbenes novada pašvaldībā 2024.gada 10.jūnijā saņemts un dokumentu vadības sistēmā ar reģistrācijas numuru GND/5.10/24/1231-G reģistrēts Gulbenes novada Sporta pārvaldes, reģistrācijas numurs: 50900032471, juridiskā adrese: Skolas iela 12A, Gulbene, Gulbenes novads, LV-4401 (turpmāk – iesniedzējs), 2024.gada 10.jūnija iesniegums, kurā lūgts atzīt par spēku zaudējušu Gulbenes novada pašvaldības 2020.gada 24.septembra iekšējo normatīvo aktu Nr.GND/IEK/2020/29 “Par naudas balvas piešķiršanu par augstiem sasniegumiem sportā” (turpmāk – iesniegums). Iesniegums pamatots ar to, ka Gulbenes novada pašvaldības darba grupa, kas izveidota, lai nodrošinātu efektīvu un optimālu cilvēkresursu, materiāltehnisko resursu izvērtēšanu un budžeta līdzekļu racionālu izmantošanu Gulbenes novada pašvaldības iestādēs un to struktūrvienībās, 2024.gada 29.maija sēdē (protokols Nr.13) lēmusi, ka 2025.gadā ir samazināms Gulbenes novada pašvaldības budžeta finansējums sportam.

ATBALSTĪT Erasmus+ Eiropas Solidaritātes korpusa  projekta īstenošanu, līguma Nr. 2024-1-LV02-ESC51-VTJ-000195928.

GARANTĒT priekšfinansējumu 1908,20 EUR (viens tūkstotis deviņi simti astoņi euro un 20 centi).

Gulbenes novada pašvaldība ir ieguvusi Eiropas Solidaritātes korpusa akreditāciju brīvprātīgā darba nodrošināšanai no 2022. līdz 2027.gadam. Projekta mērķis – sekmēt pagastu pirmsskolu un vietējo kopienu izaugsmi, mācību nodrošināšanu, sociālo iekļaušanu. Kopumā akreditācijas ietvaros plānots sniegt atbalstu pagastu pirmsskolu sagatavošanai brīvprātīgā darba uzņemšanai. Kopumā projektā plānots piesaistīt 1 brīvprātīgo   - Lizuma pamatskolas pirmsskolas grupām.

Brīvprātīgo uzdevums būs iekļauties pirmsskolu mācību kolektīvā un ar savām aktivitātēm dažādot un pilnveidot mācību procesu pirmsskolās. Brīvprātīgo uzdevums būs iesaistīties arī vietējās kopienas aktivitātēs.

Abas mobilitātes un rezultātu izplatīšanas aktivitāti plānots īstenot 2024. – 2025.gadā.

Projekta kopējās uz Gulbenes novada pašvaldību attiecināmās izmaksas ir līdz 9541,00 EUR (deviņi tūkstoši pieci simti četrdesmit viens euro un 00 centi). Finansējums tiek piešķirts divās daļās, 80 % jeb 7632,80 EUR (septiņi tūkstoši seši simti trīsdesmit divi euro un 80 centi) apmērā uzsākot projekta pirmā posma realizāciju, otrā daļa 1908,20 EUR (viens tūkstotis deviņi simti astoņi euro un 20 centi) pēc projekta pirmā posma realizācijas un visu nepieciešamo atskaišu apstiprināšanas.

Projekts atbilst Gulbenes novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2014. - 2030.gadam stratēģiskajam mērķim “SM1. Izglītota, informēta, sociāli aktīva un vesela sabiedrība”, kam kā viens no prioritārajiem virzieniem ir noteikts “Kvalitatīva izglītība un uz attīstību, radošu darbību motivēts cilvēks”.

Pēc projekta realizēšanas un atskaites iesniegšanas priekšfinansējums tiks ieskaitīts Gulbenes novada pašvaldības projekta kontā.

ATBALSTĪT projekta „Personu mācību moblitātes”, līguma Nr. 2024-1-LV01-KA121-SCH-000196121, realizēšanu.

GARANTĒT priekšfinansējumu 5100,00 EUR (pieci tūkstoši viens simts euro un 00 centi).

Erasmus+ ir Eiropas Savienības programma, kas paredzēta dažādu vecumu Eiropas Savienības iedzīvotājiem, lai veicinātu izglītības, mācību, jaunatnes un sporta attīstību. 2021.gadā ir uzsākts jauns programmas 7 gadu cikls, kur programma turpina un attīsta iepriekšējo gadu prioritātes un vērtības. Programma balstīta uz neformālo izglītību un  starptautiskas mācību pieredzes sniegšanu jauniešiem un pieaugušajiem.

Gulbenes novada pašvaldība ir ieguvusi Erasmus+ akreditāciju pedagogu mobilitātēm no 2023. līdz 2027.gadam. Projekta mērķis – sekmēt pirmsskolu pedagogu un vadošā personāla izglītošanos starptautiskā vidē par Gulbenes sabiedrībai nozīmīgām tēmām – iekļaušana, zaļās prasmes un digitālās prasmes. Mācību mobilitātēs plānots, ka dosies visu 10 pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi. 

Projektā ir iesaistījušās visas Gulbenes novada pirmsskolas izglītības iestādes, kuru pedagogi 2024.gadā dosies trijās mobilitātēs, 5 pedagogi dosies mācīties par digitālajām prasmēm, rīkiem un tehnoloģijām, ko var izmantot Gulbenes novada pirmsskolas izglītības iestādēs, 5 pedagogi dosies mācīties par zaļajām prasmēm un to izmantošanu ikdienā, 5 pedagogi dosies mācīties par iekļaušanu un darbu ar sarežģītajiem bērniem.

Pēc projekta mobilitātēm plānots iegūtās zināšanas un pieredzi nodot tālāk.

Gulbenes novada pašvaldības akreditācija ļauj tai piesaistīt finansējumu līdz 25 500,00 EUR pirmsskolas pedagogu mobilitātes nodrošināšanai. Kopumā Gulbenes novada pašvaldība ir ieguvusi tiesības ik gadu līdz 2027.gadam uz starptautiskajām mācībām sūtīt vismaz 10 pirmsskolas pedagogus.

Plānots, ka pedagogu mācības norisināsies 2024.gada oktobrī.

Projekta kopējās uz Gulbenes novada pašvaldību attiecināmās izmaksas ir līdz 25 500,00 EUR (divdesmit pieci tūkstoši pieci simti euro un 00 centi). Finansējums tiek piešķirts divās daļās, 80 % uzsākot projekta realizāciju, savukārt 20 % pēc projekta realizācijas. Projekta realizēšanai nepieciešams Gulbenes novada pašvaldības priekšfinansējums 20 % jeb līdz 5100,00 EUR (pieci tūkstoši viens simts euro un 00 centi).

Projekts atbilst Gulbenes novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2014. - 2030.gadam stratēģiskajam mērķim “SM1. Izglītota, informēta, sociāli aktīva un vesela sabiedrība”, kam kā viens no prioritārajiem virzieniem ir noteikts “Kvalitatīva izglītība un uz attīstību, radošu darbību motivēts cilvēks”. Pēc projekta realizēšanas un atskaites iesniegšanas priekšfinansējums tiks ieskaitīts Gulbenes novada pašvaldības projekta kontā.

ATBRĪVOT Amandu Krišjāni, no Gulbenes novada pašvaldības jaunatnes lietu konsultatīvās komisijas locekļa amata ar 2024.gada 27.jūniju.

IEVĒLĒT Gulbenes novada jauniešu centra “Bāze” struktūrvienības Lejasciema pagasta jauniešu centra “Pulss” vadītāju Annu Žīguri, Gulbenes novada pašvaldības jaunatnes lietu konsultatīvās komisijas locekļa amatā ar 2024.gada 27.jūniju.

Ņemot vērā Gulbenes novada pašvaldības jaunatnes lietu konsultatīvās komisijas (turpmāk – Komisija) locekles Amandas Krišjānes prombūtni no 2024.gada 27.jūnija, ir nepieciešams veikt izmaiņas komisijas sastāvā, tajā iekļaujot jaunu pārstāvi no Gulbenes novada jauniešu centra “Bāze”.

APSTIPRINĀT Gulbenes novada pašvaldības aģentūras „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” 2023.gada publisko pārskatu.

PUBLICĒT Gulbenes novada pašvaldības aģentūras „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” 2023.gada publisko pārskatu Gulbenes novada pašvaldības tīmekļvietnē www.gulbene.lv un nodrošināt tā pieejamību Gulbenes novada Centrālās pārvaldes telpās, Ābeļu ielā 2, Gulbenē, Gulbenes novadā.

Darbības rezultāti

Plānojot 2023.gada darba plānu un tam nepieciešamo pašvaldības budžeta, projektu un sadarbības partneru finansējumu, Aģentūrā tika izvirzītas sekojošas darbības prioritātes:

  1. Piedalīties starptautiskajās tūrisma izstādēs, vietējos tūrisma informācijas gadatirgos un citās iniciatīvās, popularizējot Gulbenes novadu un jauno novada identitāti.
  2. Organizēt Latvijas un Lietuvas tūrisma operatoru vizīti Gulbenes novadā.
  3. Sadarboties ar vietējiem un ārvalstu žurnālistiem, medijiem digitālo un drukāto reklāmas materiālu par Gulbenes novadu izveidē, publicitātē.
  4. Piedāvāt jaunu Gulbenes novada apceļošanas spēli, popularizējot novada tūrisma piedāvājumu.
  5. Veidot jaunus tematiskos piedāvājumus, balstītus uz tūrisma uzņēmēju, pakalpojuma sniedzēju daudzveidīgo piedāvājumu Gulbenes novadā.
  6. Organizēt izzinošas ekskursijas, pārgājienus, sadarbībā ar Gulbenes novada tūrisma uzņēmējiem, citu novadu tūrisma speciālistiem, organizācijām, lai veicinātu Gulbenes novada un Vidzemes reģiona popularizēšanu kā pievilcīgu tūrisma galamērķi.
  7. Piedalīties tūrisma un kultūrvēsturisko, industriālo, dabas objektu attīstības projektu izstrādē, vadīšanā.
  8. Attīstīt Stāmerienas pils tūrisma un kultūras piedāvājumu, finansējuma piesaisti jaunu ideju realizācijai, pils parka labiekārtošanai, muižas saimniecisko ēku funkcionālai sakārtošanai, veicinot jaunu un atkārtotu apmeklētāju piesaisti visa gada laikā, piedāvāt saturiski kvalitatīvu kultūras un mākslas piedāvājumu ārtelpā, stiprināt sadarbību ar Latvijas Kultūras akadēmiju (turpmāk – LKA), citiem pagasta un novada tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kā arī starptautiskām un nevalstiskām organizācijām, lai turpinātu Stāmerienas pils atpazīstamību un tūristu piesaisti.
  9. Nodrošināt kvalitatīvu izglītojošā un interaktīvā centra “Dzelzceļš un Tvaiks” (turpmāk – IIC “Dzelzceļš un Tvaiks”) piedāvājumu un spēju konkurēt Latvijas tirgū par interaktīvā centra atbilstošu statusu, ieguldot darbu pie esošo iekārtu atjaunošanas un uzlabošanas, ar dažādām mārketinga aktivitātēm mērķtiecīgi strādāt uz skolēnu (primārā mērķauditorija – Vidzemes, Latgales, Pierīgas reģions, sekundārā – Zemgales, Rīgas, Kurzemes reģions) piesaisti.

Balstoties uz Aģentūras nolikumā norādītajiem uzdevumiem, izvirzītajām konkrētā gada prioritātēm, apstiprināto darba plānu 2023.gadam (2022.gada 28.decembra Gulbenes novada domes sēde, lēmums Nr. GND/2023/1274, protokols Nr. 20; 65.p) un apstiprināto budžetu, tiek analizēti kopējie Aģentūras darbības rezultāti 2023.gadā.

LIKVIDĒT Gulbenes novada pašvaldības Tūrisma komisiju.

Gulbenes novada dome 2021.gada 26.augustā apstiprināja iekšējo normatīvo aktu Nr.GND/2021/971 “Gulbenes novada pašvaldības Tūrisma komisijas nolikums”, radot tiesisku pamatu Gulbenes novada pašvaldības Tūrisma komisijas darbībai (turpmāk - Komisija). Pašvaldību likuma 10.panta pirmās daļas 8.punkts nosaka, ka dome ir tiesīga izlemt ikvienu pašvaldības kompetences jautājumu un tikai domes kompetencē ir izveidot un reorganizēt pašvaldības administrāciju, tostarp izveidot, reorganizēt un likvidēt tās sastāvā esošās institūcijas, kā arī izdot pašvaldības institūciju nolikumus.

Izvērtējot Komisijas veicamās funkcijas un uzdevumus kontekstā ar Gulbenes novada pašvaldības aģentūras “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” darbību, raugoties no Gulbenes novada pašvaldībā īstenotās finanšu resursu optimizācijas viedokļa, kā arī izvērtējot Komisijas līdzšinējās darbības aktivitāti pēdējo gadu laikā, konstatēts, ka Komisijas turpmākā darbība pēc būtības nav lietderīga. Ievērojot minēto, domei nepieciešams pieņemt lēmumu par Komisijas likvidēšanu, kā arī pieņemt lēmumu par Komisijas nolikuma atzīšanu par spēku zaudējušu.

ATBALSTĪT Gulbenes novada pašvaldības projekta “Atbalsta pasākumi cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšanai Gulbenes novadā” īstenošanu “Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena “Reģionālā politika” 3.1.2.1.i. investīcijas “Publisko pakalpojumu un nodarbinātības pieejamības veicināšanas pasākumi cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem” otrās kārtas “Atbalsta pasākumi cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšanai” projektu iesniegumu atlasē.

Gulbenes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) 2024.gada 27.martā iesniedza Kohēzijas politikas fondu vadības informācijas sistēmā Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda projekta iesniegumu Nr. 3.1.2.1.i.0/2/24/I/CFLA/008 “Atbalsta pasākumi cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšanai Gulbenes novadā”, kura mērķis ir nodrošināt atbalstu 2 mājokļu pielāgošanai personām ar invaliditāti, kurām ir kustību traucējumi, uzlabojot nodarbinātības iespējas un pieejamību pakalpojumiem, tādējādi sekmējot dzīves kvalitāti un cilvēktiesību ievērošanu.

2024.gada 25.aprīlī Pašvaldība saņēma Labklājības ministrijas (turpmāk – Ministrija) vēstuli Nr. 38-8-01/707, kurā Ministrija informē, ka pamatojoties uz Ministru kabineta 2023.gada 5.septembra noteikumu Nr. 512 “Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.2.1.i. investīcijas "Publisko pakalpojumu un nodarbinātības pieejamības veicināšanas pasākumi cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem" otrās kārtas "Atbalsta pasākumi cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšanai" īstenošanas noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 512) 19. punktu, kas nosaka pašvaldības kvotu pārdales kārtību starp pašvaldībām, Ministrija atbalsta mērķa grupas personu kvotas palielināšanu par divām vietām Gulbenes novadam (kopā pēc kvotu pārdales Gulbenes novadam būs iespēja sniegt atbalstu četrām mērķa grupas personām) un ņemot vērā palielināto kvotu Gulbenes novada pašvaldībai un MK noteikumu Nr. 512 11. punktā noteikto, ka viena mājokļa vides pieejamības nodrošināšanas vidējās izmaksas nepārsniedz 18 299.00 EUR (neieskaitot pievienotās vērtības nodokļa izmaksas), Gulbenes novada pašvaldībai pieejamais kopējais Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējums projekta īstenošanai ir 73 196.00 EUR. 

Ņemot vērā iepriekš minēto un to, ka projekta “Atbalsta pasākumi cilvēkiem ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības nodrošināšanai Gulbenes novadā” mērķis ir  nodrošināt atbalstu mājokļu pielāgošanai personām ar invaliditāti, kurām ir kustību traucējumi, uzlabojot nodarbinātības iespējas un pieejamību pakalpojumiem, tādējādi sekmējot dzīves kvalitāti un cilvēktiesību ievērošanu, projekta laikā tiks atbalstīti četru personu mājokļu pielāgojumi, saskaņā ar mērķa grupas personām, kas noteiktas anonimizētajā sarakstā atbalsta saņemšanai: “PERSONA 2”, “PERSONA 3”, “PERSONA 4” un “PERSONA 5”.

Projekta kopējās, attiecināmās izmaksas ir 88 317.25 EUR, ieskaitot pievienotās vērtības nodokļa izmaksas, kas tiks segtas no valsts budžeta finansējuma. Pasākuma Atveseļošanās fonda maksimālais finansējums četru personu mājokļa pielāgošanai ir 73 196.00 EUR, savukārt valsts budžeta finansējums pievienotās vērtības nodokļa segšanai sastāda 15 121.25 EUR.

NEIESNIEGT projekta iesnieguma Nr. 4.3.1.3/1/24/A/022 “Sociālo mājokļu būvniecība Gulbenes pilsētā” precizējumus atbilstoši Aģentūras lēmumā noteikto nosacījumu izpildei.

PĀRTRAUKT projekta Nr. 4.3.1.3/1/24/A/022 “Sociālo mājokļu būvniecība Gulbenes pilsētā” īstenošanu.

Gulbenes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) 2024.gada 4.martā iesniedza Kohēzijas politikas fondu vadības informācijas sistēmā projekta iesniegumu Nr. 4.3.1.3/1/24/A/022 “Sociālo mājokļu būvniecība Gulbenes pilsētā”, kura mērķis ir nodrošināt cilvēka cienīgiem dzīves apstākļiem atbilstoša mājokļa pieejamību sociāli un ekonomiski mazaizsargātām personām un samazināt rindas šādu mājokļu izīrēšanai Gulbenes novadā, un kura ietvaros plānots veikt ēkas pārbūvi Klēts ielā 6, Gulbenē, izveidojot 10 dzīvokļus. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 690 000,00 EUR,  no kurām ERAF finansējums 73,91% jeb 510 000,00 EUR un Pašvaldības līdzfinansējums 26,09% jeb 180 000,00 EUR.

2024.gada 16.maijā Pašvaldība saņēma Centrālās finanšu un līguma aģentūras (turpmāk – Aģentūra) lēmumu Nr. 39-2-10/3838, kurā projekta iesniegums Nr. 4.3.1.3/1/24/A/022 tiek apstiprināts ar nosacījumu, ka projekta iesniedzējs līdz 2024. gada 22. jūlijam, izmantojot Kohēzijas politikas fondu vadības informācijas sistēmu, Aģentūrā iesniedz projekta iesniegumu, kurā veikta lēmuma pielikumā uzskaitīto nosacījumu izpilde.

 

ATBALSTĪT Gulbenes novada pašvaldības dalību projektā “Pakalpojumu sniegšanas reformas atbalsts” sešu  novada nozīmes Valsts un pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru izveidi  Gulbenes novadā:

  1. Beļavas pagastā (Avotu iela 2, Beļava, Beļavas pagasts, Gulbenes novads) .
  2. Daukstu pagastā (“Saulītes”, Daukstes, Daukstu pagasts).
  3. Druvienas pagastā (“Pamatskola”, Druviena, Druvienas pagasts).
  4. Galgauskas pagastā (Skolas iela 5, Galgauska, Galgauskas pagasts).
  5. Stāmerienas pagastā (“Vecstāmeriena”, Vecstāmeriena, Stāmerienas pagasts).
  6. Stradu pagastā (Stāķi 19-19, Stāķi, Stradu pagasts, Gulbenes novads).

Lēmuma 1.punktā minētā projekta īstenošanu uzsākt 2025.gadā un Valsts un pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru atvēršanu īstenot līdz  2026.gada 1.februārim.

NODROŠINĀT Gulbenes novada pašvaldības budžetā līdzfinansējumu 30% no Valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra izveides izdevumiem.

Gulbenes novada pašvaldība, atsaucoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk - Ministrija) 2024.gada 6.martā  saņemto vēstuli Nr. 1-13/1494 “Par Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru tīkla pilnveidi”, 2024.gada 2.aprīlī nosūtīja atbildes vēstuli Nr. GND/4.27/24/830 , kurā norādīja, ka 2025.gadā plāno Gulbenes novadā uzsākt septiņu jaunu Valsts un pašvaldību vienotos klientu apkalpošanas centru (turpmāk – VPVKAC) izveidi, tādejādi nodrošinot iedzīvotājiem pakalpojumu pieejamību katrā novada pagasta teritorijā.

2024.gada 31.maijā Ministrija  pašvaldībām nosūtīja vēstuli nr. 14-12-1/3412, kurā norādīts ”Pamatojoties uz saņemtajām atbildes vēstulēm par jaunu VPVKAC kontaktpunktu izveides nepieciešamību pašvaldībā, saskaņā ar 2024. gada 21. maija vienošanos Nr. ANM/1-9/47/2024 “Vienošanās par Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna investīcijas 2.1.2.1.i. “Pārvaldes centralizētās platformas un sistēmas” projekta Nr. 2.1.2.1.i.0/1/23/I/VARAM/011 “Pakalpojumu sniegšanas reformas atbalsts” (turpmāk – Projekts) īstenošanu” Ministrija aicina iesniegt pašvaldības domes lēmumu par dalību Projektā un VPVKAC izveides pieteikumus.

Projekta ietvaros plānots izvērst un funkcionāli stiprināt esošo VPVKAC tīklu, izvēršot esošo VPVKAC tīklu līdz pagastu līmenim, veidojot vienotu pakalpojumu sniegšanas kontaktpunktu tīklu, kam ir nepieciešamie tehnoloģiskie rīki un procesi klientu apkalpošanas funkcijas nodrošināšanai klātienē un attālināti, tādējādi veicinot valsts pārvaldes pakalpojumu pieejamību. Līdz Projekta īstenošanas termiņa beigām plānots izveidot un aprīkot līdz 372 jauniem vienotiem VPVKAC kontaktpunktiem, pielāgojot un atjaunojot to darbībai nepieciešamās telpas un nodrošinot to darbībai nepieciešamā aprīkojuma iegādi.

Papildus Projekta ietvaros ir plānots pilnveidot VPVAKC tīkla darbības nodrošināšanai izmantoto VPVKAC pakalpojumu vadības risinājumu.

Izmantojot Projekta līdzekļus, Ministrija segs izmaksas, kas saistītas ar jaunu VPVKAC atvēršanu, ievērojot Ministru kabineta 2023. gada 5. septembra noteikumos Nr. 505 “Kārtība, kādā izmanto valsts budžeta likumā paredzēto apropriāciju valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru tīkla izveidei, uzturēšanai un publisko pakalpojumu sistēmas pilnveidei” ietvertos nosacījumus un ierobežojumus.

Projekta ietvaros pašvaldībai kā sadarbības partnerim jānodrošina dalība šādas Projekta darbības īstenošanā un rezultāta sasniegšanā:

Īstenojamā darbība:

Jaunu vienoto pakalpojumu pieteikšanas kontaktpunktu izveide, izvēršot esošo VPVKAC tīklu.

Sasniedzamais rezultāts:

Izveidoti un aprīkoti VPVKAC kontaktpunkti.

Projekta darbības īstenošanas laiks ir ne ilgāk kā līdz 2026. gada 31. maijam.

APSTIPRINĀT Gulbenes novada pašvaldības iestāžu rīkoto bērnu un jauniešu nometņu un pasākumu maksas pakalpojumu cenrādi

Nr.p.k.

Pakalpojuma veids

Mērvienība

Cena bez PVN

(EUR)

Ēdiena sagatavošanas izmaksas

Produktu izmaksas

Kopā

1

Ēdināšanas pakalpojums bērnu un jauniešu nometnēm un pasākumiem Gulbenes novada pašvaldības iestādēs:

1.1.

Brokastis

1 ēdienreize

1,25

1,75

3,00

1.2.

Pusdienas

1 ēdienreize

1,67

2,33

4,00

1.3.

Launags

1 ēdienreize

0,83

1,17

2,00

1.4.

Vakariņas

1 ēdienreize

1,25

1,75

3,00

 

KOPĀ

5,00

7,00

12,00

Piezīme.

* Pakalpojumu neapliek ar pievienotās vērtības nodokli saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 52.panta pirmās daļas 12.punktu.

Gulbenes novada pašvaldības dome 2023.gada 23.februārī pieņēma lēmumu Nr. GND/2023/199 “Par Gulbenes novada pašvaldības iestāžu rīkoto bērnu un jauniešu nometņu un pasākumu  maksas pakalpojumiem (protokols Nr.3; 107.p.) . Ņemot vērā, ka bērniem un jauniešiem pašvaldības rīkotajās nometnēs nepieciešams nodrošināt pilnvērtīgāku ēdienkarti, Gulbenes novada Centrālās pārvaldes Finanšu nodaļa ir veikusi pārrēķinu produktu izmaksām brokastīm, pusdienām, launagam un vakariņām vienā dienā Gulbenes novada vidusskolas ēdnīcās.

 Pārrēķins ir veiks pamatojoties uz plānotajiem 2024.gada pašvaldības budžeta izdevumiem.

APSTIPRINĀT Sveķu pamatskolas sniegto sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu maksas cenrādi.

N.p.k.

Pakalpojuma veids

Mērvienība

Cena bez PVN (euro)

PVN (euro)

Cena ar PVN (euro)

1.

Sabiedriskie ūdenssaimniecības pakalpojumi daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai “Aduliena 1”, Jaungulbenes pagasts, Gulbenes novads:

1.1.

ūdensapgādes pakalpojumi

m3

1,58

0,33

1,91

1.2.

kanalizācijas pakalpojumi

m3

1,94

0,41

2,35

Pamatojoties uz Pašvaldību likuma 4.panta pirmās daļas 1.punktu, viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir organizēt iedzīvotājiem ūdenssaimniecības, siltumapgādes un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds.

Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6.panta otrā daļa noteic, ka vietējās pašvaldības dome nosaka maksu par ūdenssaimniecības pakalpojumiem, ko sniedz pašvaldības iestāde. Nosakot maksu par sabiedriskajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem, vietējā pašvaldība piemēro likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” noteiktos sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas pamatprincipus.

Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu maksai jāsedz vismaz darbības un uzturēšanas izmaksas, lai varētu nodrošināt ūdenssaimniecības infrastruktūras ilgtspēju, tajā pašā laikā ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumiem ir jābūt patērētājiem sociāli pieejamiem.

Sveķu pamatskola un Gulbenes novada Centrālās pārvaldes Finanšu nodaļa ir veikusi pārrēķinu Sveķu pamatskolas sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifiem. Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojuma maksā ir iekļauti izdevumi par iestādes darbinieku atalgojumu, elektroenerģiju, iekārtas, inventāra un aparatūras remontu, tehnisko apkalpošanu, kārtējā remonta materiāli, budžeta iestāžu dabas resursu nodokļa maksājumi un citi izdevumi.

IZDARĪT Gulbenes novada domes 2016.gada 28.aprīļa lēmumā “Par Gulbenes novada vispārējo izglītības iestāžu maksas pakalpojumiem” (protokols Nr.6, 51.§) šādu grozījumu:

Izteikt pielikuma “Gulbenes novada vispārējo izglītības iestāžu maksas pakalpojumu cenrādis” 7.punktu sekojošā redakcijā:

“7. Maksas pakalpojumi Gulbenes novada vidusskolā

N.p.k.

Pakalpojuma veids

Mērvienība

Cena bez PVN (EUR)

PVN (EUR)

Cena ar PVN (EUR)

1.

Gultasvieta internātā vienai personai1

diennakts

10,74

2,26

13,00

2.

Gulbenes novada vidusskolas telpu un kustamās mantas noma Skolas ielā 10B skolēnu ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai

 

 

 

 

2.1.

Telpu Nr. 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11;12; 13; 20; 21 (kopējā platība 145,5 m2) noma bez komunālajiem maksājumiem

mēnesis

144,78

30,40

175,18

2.2.

Telpu Nr. 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11;12; 13; 20; 21 inventāra (kustamās mantas) noma

mēnesis

127,01

26,67

153,68

3.

Gulbenes novada vidusskolas telpu un kustamās mantas noma Līkajā ielā 21 skolēnu ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai

 

 

 

 

3.1.

Telpu Nr. 31; 32; 33; 34; 35; 36; 37; 38 (kopējā platība 95,2 m2) noma bez komunālajiem maksājumiem

mēnesis

69,77

14,65

84,42

3.2.

Telpu Nr. 31; 32; 33; 34; 35; 36; 37; 38 inventāra (kustamās mantas) noma

mēnesis

73,88

15,51

89,39

 Piezīmes:

1 No pakalpojuma maksas atbrīvoti Gulbenes novada vispārējo un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu audzēkņi

NOTEIKT, ka šī lēmuma 7.punktā apstiprinātais grozījums stājas spēkā 2024.gada 1.jūlijā.

PIEŅEMT no nodibinājuma “Labdarības fonds “Zīļuks”” ziedojumu – bērnu rotaļu laukumu, kas tiks uzstādīts adresē “Akācijas”, Lizums, Lizuma pagasts, Gulbenes novads, LV – 4425, 28306,85 EUR ar PVN apmērā Gulbenes novada pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanas un iedzīvotāju izglītības iegūšanas veicināšanai. 

 

ATBALSTĪT Eiropas Solidaritātes korpusa Kvalitātes zīmes ikgadējā finansējuma pieprasījuma Nr. 2024-1-LV02-ESC51-VTJ-000206154 realizēšanu.

NODROŠINĀT Eiropas Solidaritātes korpusa Kvalitātes zīmes ikgadējā finansējuma pieprasījuma Nr. 2024-1-LV02-ESC51-VTJ-000206154 priekšfinansējumu 20% apmērā no Gulbenes novada Centrālās pārvaldes budžeta 2024.gadam.

NOSLĒGT programmas Eiropas Solidaritātes korpuss dotācijas līgumu (projekts Nr. 2024-1-LV02-ESC51-VTJ-000206154) ar Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru (reģ. Nr.90001825883).

Projekta mērķis ir piedāvāt jauniešiem vidi, kurā mācīties, pilnveidoties un gūt pieredzi darbā ar jaunatni un tā ietvaros dot brīvprātīgajiem iespēju veidot iekļaujošāku sabiedrību, domāt par vides ilgtspēju un veicināt digitālo prasmju apguvi.

Ikgadējā finansējuma ietvaros ir plānots uzņemt četrus brīvprātīgos:

  1. vienu Gulbenes novada jauniešu centrā “Bāze”;
  2. vienu Rankas pagasta iniciatīvas centrā “B.u.M.s.” ;
  3. vienu Lejasciema pagasta jauniešu centrā “Pulss”;
  4. vienu Stradu jauniešu centrā “Ligzda”.

Ikgadējā finansējuma kopējās izmaksas Projekta īstenošanai ir 49 230,00 EUR (četrdesmit deviņi tūkstoši divi simti trīsdesmit euro un 00 centi). Programmas finansējums tiek piešķirts divās daļās – priekšfinansējums 80% apmērā no piešķirtās dotācijas summas, izmaksājot maksājumu daļās 40/40 (1. priekšfinansējums Projekta sākumā, 2. priekšfinansējums pēc periodiskās atskaites iesniegšanas), un 20% apmērā pēc Projekta realizācijas jeb saskaņā ar Projekta faktiskajām izmaksām. Projekta realizēšanai nepieciešams novada domes priekšfinansējums 20% apmērā.

APSTIPRINĀT Gulbenes novada pašvaldības budžeta izdevumu optimizācijas plānu.

NOLEMJ: Ņemt 2024.gadā aizņēmumu 926 774,00 EUR (deviņi simti divdesmit seši tūkstoši septiņi simti septiņdesmit četri euro un 0 centi) uz 3 gadiem no Valsts kases budžeta un finanšu vadībai ar tās noteikto gada procentu likmi.

Aizņēmuma pamatsummas atmaksu veikt no 2025.gada jūnija.

Aizņēmuma atmaksu garantēt ar Gulbenes novada pašvaldības budžetu, paredzot aizņēmuma apmaksu pašvaldības ikgadējā budžetā.

2024.gada 21.februārī Gulbenes novada pašvaldības dome apstiprināja saistošos noteikumus Nr.1  “Par Gulbenes novada pašvaldības budžetu 2024.gadam”( protokols Nr.5, 1.p.), paredzot, ka pašvaldība 2024.gada budžeta iestāžu uzturēšanas izdevumus 926 774,00 EUR (deviņi simti divdesmit seši tūkstoši septiņi simti septiņdesmit četri euro un 0 centi) apmērā finansēs ar Valsts kases aizņēmumu budžeta un finanšu vadībai.

NODOT Gulbenes Mākslas skolai bezatlīdzības lietošanā līdz 2031.gada 30.jūnijam nekustamā īpašuma “Akācijas” sastāvā ietilpstošās ēkas – dienesta viesnīcas telpas Nr.1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10. kopplatībā - 70,16 m2, Gulbenes Mākslas skolas Lizuma mākslas klases mācību procesa īstenošanai.

NOTEIKT, ka Gulbenes Mākslas skola nodrošina bezatlīdzības lietošanā nodoto telpu uzturēšanu, kā arī sedz ar to lietošanu saistītos izdevumus.

Augstāk minētajās telpās ir veikts kosmētiskais remonts un tās ir aprīkotas ar mācību procesam nepieciešamo inventāru. Iesniedzējs norāda, ka Gulbenes Mākslas skolas Lizuma mākslas klasēs kopā mācās 42 audzēkņi (2.klasē – 18 audzēkņi, 4.klasē – 15 audzēkņi, 6.klasē – 9 audzēkņi) un no 2024.gada 1.septembra Gulbenes Mākslas skolas Lizuma mākslas klasēs tiks uzsākta jauna profesionālās ievirzes izglītības programma, kuras kvalitatīvai īstenošanai ir nepieciešamas plašākas telpas.

IZDOT Gulbenes novada pašvaldības 2024.gada 27.jūnija iekšējo normatīvo aktu “Beļavas un Lejasciema pagastu apvienības pārvaldes nolikums”;

IZDOT Gulbenes novada pašvaldības 2024.gada 27.jūnija iekšējo normatīvo aktu “Druvienas, Lizuma, Rankas un Tirzas pagastu apvienības pārvaldes nolikums”.

IZDOT Gulbenes novada pašvaldības 2024.gada 27.jūnija iekšējo normatīvo aktu “Litenes, Stāmerienas un Stradu pagastu apvienības pārvaldes nolikums”.

IZDOT Gulbenes novada pašvaldības 2024.gada 27.jūnija iekšējo normatīvo aktu “Daukstu, Galgauskas, Jaungulbenes un Līgo pagastu apvienības pārvaldes nolikums”.

NORAIDĪTS jautājums par Gulbenes novada domes 2023.gada 30.novembra saistošo noteikumu Nr.19 “Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Gulbenes novada pašvaldībā” atcelšanu.

SLĒGT ar SIA “Gulbenes Energo Serviss” sadarbības līgumu par projekta “Uzņēmējdarbības publiskās infrastruktūras uzlabošana Dzelzceļa ielā un Viestura ielā” īstenošanu.

 

Ar Gulbenes novada pašvaldības domes 2024. gada 28. marta lēmumu Nr. GND/2024/116 “Par projekta “Uzņēmējdarbības publiskās infrastruktūras uzlabošana Dzelzceļa ielā un Viestura ielā” pieteikuma iesniegšanu un projekta līdzfinansējuma nodrošināšanu” ir atbalstīta projekta “Uzņēmējdarbības publiskās infrastruktūras uzlabošana Dzelzceļa ielā un Viestura ielā” (turpmāk – Projekts) pieteikuma iesniegšana 6.1.1.3. pasākuma “Atbalsts uzņēmējdarbībai nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstībai, veicinot pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku” atklāta konkursa projektu iesniegumu atlasē, kā arī nolemts nodrošināt visā projekta ieviešanas laikā projekta realizācijai nepieciešamo līdzfinansējumu 22,98% jeb 700 341,60 (septiņi simti tūkstoši trīs simti četrdesmit viens euro 60 centi) apmērā, ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Projektā paredzēts veikt Dzelzceļa ielas un Viestura ielas seguma atjaunošanu, izbūvēt apvienotās ietves ar velo celiņiem. Plānota jaunu lietus ūdens novades sistēmu izbūve, ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūve, kā arī ielas apgaismojuma tīkla atjaunošana. Viestura ielā paredzēta vides pieejamības prasību nodrošināšana, soliņu ievietošana gājēju ietves malās un autostāvvietu izveide. Projekta īstenošanas termiņš ir 2026.gada 31.decembris.

IECELT Santu Jegorovu, personas kods 090490-12602, Gulbenes 1.pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja amatā ar 2024.gada 8.jūliju.

2024.gada prioritārā investīciju projekta “Gulbīšu parka atjaunošana Gulbenē - 1.kārta” īstenošanai, kas atbilst pašvaldības apstiprinātajai attīstības programmai “Gulbenes novada attīstības programma 2018. – 2024.gadam” un nodrošina lietderīgu investīciju īstenošanu pašvaldības autonomās funkcijas, gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošanu, parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošanu, izpildei:

  • ņemt ilgtermiņa aizņēmumu 321 071,84 EUR (trīs simti divdesmit viens tūkstotis septiņdesmit viens euro un 84 centi) apmērā no Valsts kases ar tās noteikto procentu likmi uz 30 gadiem ar atlikto pamatsummas maksājumu līdz 2025.gada jūnijam. Aizņēmuma atmaksu garantēt ar Gulbenes novada pašvaldības budžetu. Aizņēmumu izņemt 2024.gadā.
  • paredzēt pašvaldības 2024.gada budžetā nepieciešamo līdzfinansējumu līdz 56 659,74 EUR (piecdesmit seši tūkstoši seši simti piecdesmit deviņi euro un 74 centi).

Projekta mērķis ir atjaunot Gulbīšu parku, tā labiekārtojumu, lai nodrošinātu parku kā vidi atpūtai, rekreācijai un pilsētas dzīves stilam, kā arī veikt ieguldījumus pašvaldības infrastruktūrā atbilstoši pašvaldības attīstības programmā noteiktajām prioritātēm.