Kultūra
Attēls: 1944 – Kara lauzums Latvijas pilsētainavā

No 14.jūnijā līdz 30.jūnijam pie Gulbenes novada kultūras centra būs skatāma izstāde 1944 – Kara lauzums Latvijas pilsētainavā. Izstādes atklāšana 14.jūnijā plkst.12:00.

Izstādē vizuāli saistošā veidā izstāstīts 1944. gada aprīlī-oktobrī padomju aviācijas uzlidojumos un Vācijas-PSRS karadarbībā visvairāk cietušo Latvijas pilsētu - Rēzeknes, Gulbenes, Jelgavas, Bauskas, Valmieras un Rīgas - nopostīšanas stāsts, ar vēsturiskām atsaucēm un mūsdienu kontekstu parādot, kā pilsētu arhitektūra un veidols kara rezultātā nereti mainījies teju līdz nepazīšanai. Vienlaikus izstāde pašreizējās Krievijas agresijas Ukrainā kontekstā atgādina par kara postošo ietekmi uz visām sabiedrības dzīves jomām, akcentē nepieciešamību sargāt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu un apzināties visaptverošas valsts aizsardzības nozīmi.

Izstāde veidota Valsts pētījumu programmas projekta "Latvijas 20.-21. gadsimta vēsture: sociālā morfoģenēze, mantojums un izaicinājumi” (VPP-IZM-Vēsture-2023/1-0003) ietvaros, sadarbībā ar Rīgas pašvaldību, domnīcu Creative Museum un Latvijas Kara muzeju.

Izstādes autori ir vēsturnieki Valdis Kuzmins, Uldis Neiburgs un Jānis Tomaševskis, grafisko dizainu veidojusi scenogrāfe Ineta Sipunova, izstādes projekta koordinatore ir muzeoloģe Ineta Zelča Sīmansone.